Pretractament de l’aigua d’aportació a osmosi.

ORIGEN DEL PROBLEMA

Una important empresa paperera produeix vapor de mitja pressió per a la fabricació de paper. L’aigua disponible és captada des d’un riu proper i després d’un procés de clarificació per decantació és bombejada fins a una planta de producció d’aigua osmotitzada. En aquesta planta és filtrada mitjançant filtres bicapa tancats abans del seu bombejament a alta pressió cap a la planta d’osmosi inversa.

L’aigua osmotitzada és emmagatzemada en un dipòsit cilíndric vertical i és sotmesa a un procés de descalcificació d’afinament prèvia aportació al desgasificador tèrmic de la caldera de vapor.
El problema es va produir quan els dos filtres bicapa de sorra-antracita van patir un trencament de la paret de la seva ampolla per excés de pressió en l’entrada, donant com a resultat l’aturada immediata de la planta d’osmosi inversa. Això va provocar la necessitat d’alimentar la caldera amb aigua descalcificada (de conductivitat molt superior a la de l’aigua osmotitzada) i per tant augmentar dràsticament el règim de purgues, amb el consegüent augment de consum d’aigua, gas i productes químics.
A continuació, es detalla el balanç anual de costos de la situació inicial (aportació d’aigua osmotitzada a la caldera) versus la situació després del trencament de filtres (aportació d’aigua descalcificada a la caldera):

Per tant, aportar aigua descalcificada en comptes d’aigua osmotitzada a la caldera, per a una producció de vapor de 12 Tv/h, suposava més de 155.000€ de sobrecost anual.

PROBLEMA

La variabilitat en la qualitat de l’aigua de riu va propiciar que el règim de rentat dels filtres no s’adeqüés a l’empitjorament de la qualitat de l’aigua decantada. El problema es va agreujar pel fet que la canonada d’ alimentació als filtres no disposava del cabal suficient, amb la qual cosa la planta d’osmosi demanava més aigua de la que arribava als filtres de sorra, provocant el seu trencament.

SOLUCIÓ

ODYL, S.A. va implementar d’acord amb el client una solució urgent que incloïa:

  • Filtració en continu mitjançant la instal·lació de quatre filtres bicapa automàtics, juntament amb el redisseny del bombament a filtració i de la canonada d’alimentació als filtres.
  • Disseny d’un tractament químic mitjançant un programa organicovolàtil a base d’ ACTIVEX RLV*241, formulat compost a base de DEHA (dieticiclohexilamina) i altres compostos amínics. Aquest tractament va substituir la dosificació de compostos inorgànics a base de sulfit i sodi, amb la conseqüent disminució de sals en l’aigua d’alimentació a caldera i, per tant, la reducció de les necessitats de purga.
  • Implementar un termini d’execució de l’obra inferior a les 8 setmanes, aconseguint, així, reduir els sobrecostos operatius al mínim.

RESULTAT

El projecte executat per ODYL, S.A. ha comportat l’acompliment dels objectius marcats en relació a les condiciones de treball de la planta d’osmosi inversa i la generació de vapor posterior.
El cost d’inversió de la instal·lació s’ha amortitzat en un termini inferior als 5 mesos.
El sobrecost ocasionat per l’incident descrit es va limitar a dos mesos de treball amb aigua descalcificada, essent inferior als 25.000.-€.