ODYLCOM, sistema de comunicacions

ORIGEN DEL PROBLEMA

En circuits de refrigeració, el control microbiològic de la Legionella spp és de vital importància, ja que la infecció per Legionella en humans pot causar una malaltia febril lleu (febre de Pontiac) o bé de caràcter sever (legionel·losi). En aquest tipus de circuits existeix un cert nombre de punts crítics que sovint són difícils de controlar i que poden ser causants d’un creixement microbiològic.
Sense un seguiment correcte, pot ser difícil aconseguir d’identificar el causant de la proliferació de la Legionella i, per tant, l’erradicació dels resultats esmentats.

PROBLEMA

Una empresa del sector del cartonatge obtenia al llarg d’un any un 30% de resultats positius en Legionella spp en les mostres d’aigua de la seva torre de refrigeració, amb els consegüents riscos per als seus treballadors i la salut ambiental.
L’empresa va dedicar, sense èxit, recursos i temps a trobar la causa dels positius. Aparentment, l’aigua d’aportament a la torre era correcta, el residual de biocida es trobava entre els valors òptims de treball i l’estat general i neteja de les instal·lacions eren apropiats.
Aquest problema operatiu derivava en:

  • Dues desinfeccions extra a l’any per positiu de Legionella.
  • Dos remostreigs de Legionella anuals.
  • Increment del 20% de la purga per evitar l’embrutiment del circuit i minimitzar el risc de proliferació bacteriana.

Gràcies a les observacions obtingudes amb ODYLCOM, es va realitzar una modificació del punt d’injecció de biocida i es van programar alarmes per notificar de valors de residual de biocida baixos en el circuit i nivell baix de producte biocida en el dipòsit de dosificació. En el següent any, cap dels mostrejos realitzats en la instal·lació va donar resultat positiu en Legionella spp.

SOLUCIÓ

El Reial Decret RD865/2003 dictamina els procediments que cal seguir per mantenir les condicions òptimes de treball en circuits de refrigeració.
ODYL, S.A., va instal·lar un equip de comunicació ODYLCOM per registrar i avaluar en continu (24/24, 7/7) els paràmetres crítics del circuit i detectar millores operatives en la instal·lació.
Amb ODYLCOM, es van monitoritzar en continu paràmetres de pH, conductivitat i clor del circuit. A més, es van instal·lar sensors de nivell en els dipòsits de dosificació de biocida i contenidors d’aigau en l’alimentació i la purga. Es van estudiar els paràmetres mesurats i les alarmes rebudes durant un mes.

RESULTAT

Passat un mes, es va poder fer una anàlisi de les dades recopilades i un diagnòstic de la situació observada. En primer lloc, es va detectar que, de manera regular, el residual de clor baixava sobtadament a 0 ppm. Aquesta observació es va poder correlacionar amb alarmes periòdiques que indicaven que el dipòsit de dosificació de biocida estava buit.

 

 

Addicionalment es va observar que cada vegada que la vàlvula de purga s’obria per desconcentrar el circuit, el residual de clor també baixava, encara que el bidó de biocida estigués ple.

D’aquesta observació detectada en a gràfica que es mostra a continuació, es va concloure -i corroborar en una inspecció posterior de la instal·lació- que el punt de dosificació de biocida a la torre estava massa prop de la vàlvula de purga. L’error en aquesta instal·lació era la causa que tot el biocida dosificat en el moment que la purga per conductivitat estigués oberta fos enviat directament al desguàs.

Gràcies a la monitorització continua es va detectar que, encara que puntualment, el residual de biocida era correcte, tot sovint aquest presentava valors nuls per culpa d’un mal disseny de la instal·lació i manca de control dels nivells de producte al bidó per part del personal de planta.

 

 

Gràcies a les observacions obtingudes amb ODYLCOM, es va realitzar una modificació del punt d’injecció de biocida i es van programar alarmes per notificar de valors de residual de biocida baixos en el circuit i nivell baix de producte biocida en el dipòsit de dosificació.
En el següent any, cap dels mostrejos realitzats en la instal·lació va donar resultat positiu en Legionella spp.