Sovint, les calderes de vapor compten amb sistemes previs de reducció de duresa a l’aigua d’aportació, amb l’objectiu d’evitar incrustacions a l’interior que deriven en una disminució de l’eficiència en el bescanvi tèrmic i, conseqüentment, en un augment del consum d’energia.
La duresa és una unitat de mesura que indica la quantitat d’ ions Ca 2+ i Mg 2+ presents a l’aigua i s’expressa com a número equivalent de carbonat de calci (CaCO3) en ppm.
Amb l’objectiu de reduir aquest valor a l’entrada dels sistemes, i més específicament en el cas de calderes, on es produeix una evaporació constant i una contínua concentració a l’interior, es disposa d’uns equips anomenats “descalcificadors”.
Aquests sistemes, tal i com el seu nom indica, eliminen la calç de l’aigua mitjançant unes resines de bescanvi iònic; procés que consisteix bàsicament en un bescanvi d’ ions de Calci (Ca2+) i Magnesi (Mg2+) per ions de sodi (Na+).
Mentre que la resina es carrega d’ ions de calci, l’aigua capta els ions de sodi. És per això que aquesta aigua es va saturant i és necessària la seva regeneració mitjançant una solució saturada en sodi. La capacitat de bescanvi iònic de la resina pot veure’s influenciada per molts factors, com poden ser l’embrutiment i/o el trencament de la seva superfície, la saturació, l’exposició a determinants contaminants o ambients agressius, contaminació orgànica i llots, contaminació per sulfat càlcic, per ferro, compactació, etc.
A mesura que la resina es va deteriorant va perdent eficàcia, fet que repercuteix directament en el consum de sal i d’aigua de l’equip, ja que la durada dels cicles de producció disminueix i s’ha d’augmentar el nº de regeneracions per evitar fuita de duresa a la sortida.